En tur til Hamarøy og Tranøy Fyr.




Et av dagens mål gikk ut til Tranøy Fyr




Det skal ikke være lett på våren. Vi startet dagen med 40 minutters humpe titten (E6) med enorme tele-hiv og en asfalt som ligner mer resultat etter et jordskjelv. Her på bildet, er vi på en grusvei ut mot Tranøy Fyr . Veiene var bra dekket med flomvann fra snøsmelting de siste ukene og regnet som har herjet siste døgn. Men heldigvis var ikke dette lange veien ut mot fyret.



Her er vi fremme ved Tranøy Fyr. Regnet dekket frontruten på noen sekunder, så vi valgte å ta visitten fra bilens sidevinduer. På bildet under, sett fra bilens venstre sidevindu. Legg merke til teksten på skiltet på bakken, dette fikk meg til å føle meg som en syndebukk. Men dette gjelder for gangbroen ut ti fyret.




Informasjonen under er hentet fra Wikipedia.

Tranøy fyr (Fyrnummer 719500) ligger på Stangholmen like utenfor halvøya Tranøy i Hamarøy kommune i Nordland, ca 3 km fra tettstedet Tranøy. Fyret er landfast med ei støpt gangbru fra holmen til fastlandet.
Fyrstasjonen ble opprettet i september 1864. Den første fyrlykta var plassert på taket av fyrvokterboligen. Fyrtårnet er et 27,3 meter høyt støpejernstårn som ble flyttet til Tranøy fra Moholmen fyr utenfor Kabelvåg i 1936. Tårnet ble opprinnelig bygd i 1914. Tranøy fyr ble automatisert i 1986 og avfolket 5. juni 1991.
Siden sommeren 1993 har Tranøy fyr vært drevet som turistanlegg.
Natt til 13. september 1941 ble hurtigruten DS «Barøy» senket av en torpedo fra et britisk fly, to sjømil vest for Tranøy fyr. Anslagsvis 112 mennesker omkom.






Edvardas Hus



Informasjonen under er hentet fra: edvardashus.no



Hotellet Edvardas Hus har ni værelser og en lofts-suite fordelt på to nesten 90 år gamle bygninger: Edvardas Hus og Edvardas Søster. Her får du en smak av det gode liv på landet i Nord-Norge med personlig omtanke og veltillaget mat. Lite annet enn måkeskrik og bølgesus bryter stillheten.





Dette skiltet viser alltid ledige plasser. Alltid plass til flere.







Denne skuta er restaurant på sommeren, men nå på vinteren er det nok bare gamle sjømenn og små mus som koser seg her.






I følge bildet her så er det kultur for båtfolk å gå på do og det spørs om man får mange kulturelle innslag der inne. Ellers må hyttefolk bruke gule plastsekker og resten får gå i den grønne containeren.







Vi fikk jo en veldig følelse av å kjøre rett inn i Himmelblå-serien da vi ankom Tranøy, og denne landhandleren gjorde ikke akkurat den følelsen mindre. Her inne, på jakt etter et suvenir fra Tranøy, traff jeg eieren av butikken, ei veldig hyggelig utflytta Trønderdame på rundt 60 år, som var som trøndere flest veldig pratsom. Hun ble nok glad for et uventet besøk i butikken sin og fortalte villig vekk om stedet. Da jeg kom tilbake til bilen spurte Randers om jeg virkelig hadde fått all den informasjonen på den korte tiden jeg var der inne. Hun gjentok flere ganger at vi måtte komme tilbake til sommeren for da var det mye mer folksomt der.






Her er den populære 8279 Tranøy koppen."Plass til fler.... tid til mer.Da vi dro innom landhandleren og spurte etter koppen fikk vi beskjed om, -vi har bare en igjen...så her har dere den siste i sitt slag... derfor skal dere få den for 50,-




Barndomshjemmet til Knut Hamsun


Ettersom vi var i Knut Hamsuns rike så måtte vi jo selvsagt kjøre til hjemplassen hans hvor han vokste opp fra han var 3 år. Vi begynte jo å bli ganske sultne etter endel inntrykk og kjøring på humpete telehiv-veier, så da tok vi fram nisten og spiste litt mens vi lot inntrykkene sige inn.

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP